Hjælp

Her finder du vejledninger, fletteværktøjet og svar på en del spørgsmål.

Hvis du oplever fejl eller har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte Energi- og Bygningsanalysen på info@bygningsanalysen.dk

Hent guide og fletteværktøj

Vejledning - Ny kampagne - trin for trin
Trin for trin gennemgang af, hvordan du gennemfører en kampagne i Energi- og Bygningsanalysen.

Hent Ny kampagne - trin for trin (pdf)


Vejledning - Send breve
Vejledning til, hvordan du kommer videre med en færdig kampagne i Energi- og Bygningsanalysen og skal sende breve med Digital Post.

Hent Guide til at sende breve (pdf)


Vejledning - Erhvervskampagner
Vejledning til, hvordan du trin for trin udarbejder en erhvervskampagne.

Hent guide til at arbejde med erhvervskampagner (pdf)


Vejledning - Breve om andre opvarmningsmuligheder
Vejledning til, hvordan du arbejder med kampagnerne relateret til Energistyrelsens brevskabeloner omkring andre opvarmningsmuligheder, herunder guide til nyt værktøj til geografisk afgrænsning.

Hent Guide (pdf)


Hjælpeværktøj til udsendelse (TIL ALLE EJERKODER)
Fletteværktøjet gør det nemt at oprette en flettekilde, når I skal sende breve med Digital Post. Fletteværktøjet kobler adresser fra Energi- og Bygningsanalysen med ejerinformation og genererer jeres flettekilde. Bemærk, at nogle kommuner har problemer med at hente fletteværktøjet via linket, sandsynligvis på grund af firewalls. Hvis linket ikke virker, så skriv til info@boliganalysen.dk, så sender vi det til dig.

Bemærk, at fletteværktøjet er blevet opdateret oktober 2024 pga. ændringer i databasestrukturen hos både LOIS og Cognito. 

Hent fletteværktøjet her

Bemærk, at værktøjet ikke understøtter Azure AD Login. 

Videoguides

Energi- og Bygningsanalysen har udarbejdet en række videoguides, der hjælper jer med konkrete opgaver:

Guide til at lave en kampagne

 

Guide til at udforme en hurtig analyse

 

Guide til upload af varmeplaner i PlanData

 

Guide til Fletteværktøj

 

Spørgsmål og svar

Her finder du svar på de mest stillede spørgsmål relateret til Energi- og Bygningsanalysen Hvis du ikke kan finde svar på et spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte Energi- og Bygningsanalysen på info@bygningsanalysen.dk.

Generelt

Hvordan får jeg adgang?

Hvis du er ansat i en kommune, kan du få adgang til Energi- og Bygningsanalysen for din kommune ved at skrive til info@boliganalysen.dk - så hjælper vi dig. 

Bemærk, at hver kommune har en administratorbruger, som kan oprette andre brugere. Hvis du ikke kender navnet på jeres kommuneadministrator eller hun/han ikke har mulighed for at oprette dig som bruger, f.eks. ikke er til stede, er du altid velkommen til at skrive til info@boliganalysen.dk.

Hvad koster det at bruge Energi- og Bygningsanalysen?

Med finansiering i ”Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022” tilbydes Energi- og Bygningsanalysen gratis til alle kommuner i 2022-25.

Kan Energi- og Bygningsanalysen også benyttes til erhvervsbygninger?

Energi- og Bygningsanalysen kan bruges til alle boliger og bygninger i Danmark. Når du opretter en kampagne, så vælger du, om du vil arbejde med boliger eller erhvervsbygninger (inkl. offentligt ejede bygninger). 

Hvem har lavet løsningen?

Energi- og Bygningsanalysen er udviklet i et samarbejde mellem fem kommuner med Middelfart Kommune i spidsen og med støtte fra Realdania. Energistyrelsen finansierer den videre udvikling og drift af Energi- og Bygningsanalysen. Viegand Maagøe står for drift og udvikling.

Hvordan forholder Energi- og Bygningsanalysen sig til GDPR?

I Energi- og Bygningsanalysen arbejdes ikke med CPR-data, men udelukkende med data fra offentligt tilgængelige kilder. Det er først på jeres egne kommunale computere og netværk, at I arbejder med CPR-data. Der opfordres til at slette flettefilerne med personfølsomme data fra egne computer og drev, når I har sendt borgerbrevene. 

Hvordan håndterer Energi- og Bygningsanalysen udsendelser til borgere, der er fritaget for digital post, og som heller ikke er IT-kyndige?

Når kommunen sender breve baseret på kampagner lavet i Energi- og Bygningsanalysen, foregår det på samme måde som ved alle andre udsendelser, det vil sige, at man også kan udskrive og udsende breve fysisk, også hvis der er en borgerwebside tilknyttet til brevet, og man kan ligeledes sende ud uden at oprette borgersider. 

Man bør dog overveje, om det giver mening at udsende trykte breve baseret på Energi- og Bygningsanalysen, hvis tanken er, at brevet skal lede ind til en borgerside med et link. 

Trin 1: Analyse

Kan det passe, at Energi- og Bygningsanalysen kun arbejder med boliger med boligareal op til 250 m2?

Kategorien er 250+ m2, så denne afgrænsning betyder, at alle boliger større end 250 m2 medtages, hvis man sætter markøren på 250m2.

Kan jeg filtrere på baggrund af tekniske installationer som f.eks. olietanke?

Ikke på nuværende tidspunkt men det forventes, at data om olietanke, solvarmeanlæg og jordvarmeslanger introducere i løbet af 2024. 

Trin 2 Geografi

Hvor præcis er optegningen med polygoner?

Man kan zoome ned på enkeltadresser, men kortfunktionen er desværre ikke så detaljeret, som de GIS-værktøjer, jeres GIS-kollegaer arbejder i. Husk, at I altid kan redigere på enkelthuse på trin 3: ”Adresser”.  

Kan jeg importere egne lag på kortet?

Ja, du kan uploade egne lag i formatet GeoJSON på trin 2 Geografi. I venstre side finder du en knap med teksten ”Upload fil”, som giver dig mulighed for at importere en GeoJSON-fil, som derefter dukker op som et polygon på kortet og afgrænser målgruppen. Vær opmærksom på, at Energi- og Bygningsanalysen kun understøtter GeoJSON-filer, og at filens koordinater skal ligge inden for din kommunes grænser. 

Hvordan afgrænser jeg til min egen kommune?

I Energi- og Bygningsanalysen arbejder du kun i data for ejendomme fra din egen kommune, så du skal ikke være bekymret over at få adresser med, som er uden for kommunen.

Hvor stammer forsyningsområderne for de enkelte fjernvarmeværker fra?

Data for forsyningsområder kommer fra Plandata.  

Borgersiden

Kan jeg opdatere borgersiderne løbende med ny information, fx i forbindelse med udrulning af et fjernvarme-projekt?

Nej, i det øjeblik borgersiderne er sendt, er de færdige og kan ikke ændres. Dette også af hensyn til journalisering og for at sikre borgerne adgang til informationen, som udsendes.

Data og beregninger

BBR-oplysninger er som bekendt ikke helt valide. Hvilken betydning har det for datagrundlaget for Boliganalysen?

Energi- og Bygningsanalysen er afhængig af de data, der danner grundlaget. Og kvaliteten er ikke bedre end datagrundlagets kvalitet. Derfor gør vi bl.a. også borgerne opmærksomme på, at de kan rette deres BBR-data, hvis der er brug for dette, i toppen af borgersiderne.  

Er energipriserne i de beregninger, som borgerne bliver præsenteret for på deres borgerside, opdaterede?

Priserne stammer fra Sparenergi.dk. Redaktionen på Sparenergi.dk sørger løbende for at opdatere energipriserne og dermed også grundlaget for alle beregningerne. Priserne er ikke øjeblikspriser, men repræsenterer et bedste bud på en realistisk gennemsnitspris over en periode. Når der er store ændringer og fluktuationer i energipriserne bliver de vurderet oftere. 

I er selv ansvarlige for indholdet på borgersiderne, når I fremsender borgerbreve, men husk, at I altid kan henvise til Energistyrelsens rådgivningstjeneste for spørgsmål relateret til beregninger fra SparEnergi.dk. Der er et modul, der hedder ”Om Energi- og Bygningsanalysen”, som vi anbefaler, at I altid har i bunden af borgersiderne, som forklarer lidt om beregningerne og giver borgerne kontaktinformation til rådgivningstjenesten, så I som kommune kan undgå unødvendige opkald.    
 

Borgerbreve

Kan jeg indsætte en anden hjemmeside, fx kommunens hjemmeside med tilbud om energitjek, i stedet for link til borgersiderne, når jeg skriver til borgerne?

Ja. Du kan nøjes med at bruge Energi- og Bygningsanalysen til at generere en adresseliste. Boliganalysens værktøjer og oprettelse af adresselister og flettebreve fungerer også, selv om man ikke opretter og linker til Energi- og Bygningsanalysens individuelle borgersider. Man kan ligeledes indsætte en sektion på borgersiden med den ønskede informationen fra kommunens egen side, samt evt. et link til yderligere information. 

 

Kan vi være sikre på, at linket til borgersiden i brevet virker og er aktivt?

Energi- og Bygningsanalysen sender ikke breve til jeres borgere, hvorfor håndtering af links handler om det værktøj, I benytter til at sende digital post ud med. Nogle programmer er ikke altid lige gode til at håndtere links, hvorfor vi anbefaler at skrive linkets adresse fuldt ud i brevet, så modtageren evt. kan kopiere linket og indsætte i browseren, hvis det mod forventning ikke er aktivt.  

Statistik

Hvordan måler jeg effekten af en kampagne, og om den har ført til ændringer?

Effekten kan delvist ses ud fra andelen af borgere, som klikker på linket i brevet, samt f.eks. hvor mange som deltager i borgerarrangementer.   

Endvidere har vi udviklet en statistikside, som pt. er i beta, hvor I kan følge ændringer siden kampagnestart for en given kampagne. Her sammenlignes de nuværende data med de oprindelige data fra, da kampagnen første gang blev sat i gang. Man skal være opmærksom på, at der kan være flere grunde til, at data ændrer sig, fx helt banalt, at de er fejlrettede. Det forventes, at statistiksiden er fuldt funktionel inden udgangen af 2022.  

Det er ikke pt. muligt at følge udviklingen i BBR-oplysninger historisk. 

Fletteværktøj

Hvad er fletteværktøjet?

Fletteværktøjet er ikke en del af Energi- og Bygningsanalysen, men et hjælpeværktøj, der kan bruges til at koble adresser fra Energi- og Bygningsanalysen med ejerinformation, så I nemt kan generere en flettekilde. 

Værktøjet er en Excel-fil med makroer, som I opsætter til at hente ejerdata via enten LOIS eller Cognito, så det er de rette borgere og virksomheder, der modtager borgersiderne.

Kan fletteværktøjet bruges til erhvervsadresser?

Ja, i vores nyeste version af værktøjet vælger du selv ejerkoder, som du vil flette med på fanen ”Vejledning” ude til højre. Uden for hver kode er der mulighed for at vælge ”Ja” eller ”Nej” for at tilføje eller fravælge ejerkoder til fletningen.

Hvorfor skal jeg bruge et fletteværktøj?

I Energi- og Bygningsanalysen arbejder vi kun med adresser, ikke med CPR- eller CVR-numre, hvorfor vi har valgt at udvikle fletteværktøjet som et tilbud fra Energi- og Bygningsanalysen. Fletteværktøjet hjælper jer et stykke længere i arbejdet med at udsende breve. I kan enten vælge at benytte dette, eller det værktøj, I ellers benytter i kommunen.

Hvorfor kan Energi- og Bygningsanalysen ikke sende breve ud?

Det undersøger vi hele tiden, men der har endnu ikke vist sig en god løsning, bl.a. fordi I som kommuner skal journalisere breve. Noget andet er, at vi skulle arbejde med CPR- og CVR-numre, hvis vi skulle udsende, hvilket vi pt. ikke gøre i Energi- og Bygningsanalysen.